Sárgaborsó főzelék


Az áztatáshoz
500 g sárgaborsó (száraz)
1.5 L víz

A főzéshez
2 bő evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 L víz
1.5 teáskanál só - tengeri
4 db babérlevél (friss, vagy szárított)
feketebors (őrölt)


Elkészítés


1
A száraz sárgaborsót előző nap átmossuk, majd háromszoros mennyiségű vízben beáztatjuk minimum egy éjszakára.

2
Másnap leöntjük róla a vizet.

3
A vöröshagymát felkockázzuk és egy lábasban az olajon megfonnyasztjuk.

4
Mikor megvan, rányomjuk a fokhagymát, rátesszük a lecsurgatott sárgaborsót és felöntjük a receptben leírt második vízzel.


5
Most beletesszük a babérlevelet, borsot, sót.

6
Fedő alatt, de résnyi helyet hagyva a gőznek készre főzzük a főzeléket. Az elfőtt vizet pótolva puhára főzzük a sárgaborsót - még pár dl biztosan kelleni fog. Rendszeresen keverjük meg, könnyen le tud égni!

7
Kb. 70-80 perc alatt készre fő. Nem sűrítjük, magától is beton keménységűre tud sűrűsödni. Sok recept ír rántást bele, de a sárgaborsó főzelék esetében ez egy evolúciós zsákutca! Semmi szükség a rántásra, csak elrontja! A rendszeres kevergetést ne feledjük!

8
Mikor készre főtt, ha simára szeretnénk a főzeléket, vagy túl hígnak találjuk,
kicsit botmixerrel turmixoljunk rá. Ez a lépés csak igény szerint szükséges.

9
Kész is a remek sárgaborsó főzelék! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések