Almás pite
40 dkg finomliszt
10 dkg margarin
10 dkg mangalica zsír
150 g tejföl
1 kk só
1 teáskanál cukor
1 kk sütőpor
A töltelékhez
1.5 kg alma
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
0.5 ek fahéj
2 ek zsemlemorzsa
elkészítés
A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, két lapba kinyújtjuk. Vékony linzertésztát kapunk.
Az egyik lapot tepsibe tesszük, és a tölteléket rákenjük.
Majd ráhelyezzük a másik lapot, tetejét tejjel vagy tojással megkenjük.
Villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben közepes hőfokra állítva megsütjük kb. 30 perc alatt.
Megszórjuk porcukorral.
Töltelék elkészítése:
A töltelékhez az almát magházától megtisztítjuk.
Legyaluljuk, és egy edényben a cukorral, vaníliás cukorral és a fahéjjal addig pároljuk, míg a levét el nem főtte.
Félrehúzzuk, és a zsemlemorzsát belekeverjük.
Ha teljesen kihűlt, a tésztára kenjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 25x40 cm
Megjegyzések
Megjegyzés küldése