Tzatziki recept


500 g joghurt (natúr)
40 dkg uborka
3 gerezd fokhagyma
1 ek kapor (vagy friss mentalevél, vagy mindkettő)
1 ek olívaolaj (extra szűz)
0.5 teáskanál citromlé (frissen facsart)
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
só ízlés szerint

  1. Egy nagy szűrőt béleljünk ki tiszta pamut konyharuhával vagy konyhai papírtörlővel és ültessük egy nagy tál tetejére, hogy a szűrő nem érjen le az edény aljára. Kanalazzuk bele a joghurtot és néhány órára (akár egy éjszakára) tegyük lefedve a hűtőbe, hagyjuk kicsöpögni a savót. (A joghurtból így kb. a fele mennyiség lesz!) 
  2. Reszeljük le az uborkát (én a héját is lereszeltem vele együtt), sózzuk le egy órára majd jó alaposan csavarjuk ki a levét.
  3. A joghurtot az uborkával keverjük össze, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, mentát, kaprot, citromlevet (esetleg borecetet), olívaolajat, borsot és jól dolgozzuk össze.
  4. Néhány órára tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérhessenek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések